С настъпването на есента започват да падат листата от дърветата на улицата и в двора.

Тогава започваш да си задаваш въпроса, как бързо и лесно може да се отървеш от тях?

Решението на този проблем е градинска духалка - листосъбирач.

Без този градински инструмент поддържането на идеалната чистота в двора и градината е доста трудно. Много хора са отдали предпочитание именно на този тип инструмент за духане със сгъстен въздух. Повечето модели градинска духалки могат да работят както в режим духане, така и в засмукване, затова е напълно реална възможността да бъде използван като прахосмукачка. В режим засмукване събират отпадъците в специален мех – чувал. Тези комбинирани уреди се наричат градински листосъбирач-духалка или градинска духалка с прахосмукачка. Електрическата градинска духалка се използва много често за разчистване на големи площи от различни по характер замърсявания. Инструментът е способен бързо да се справи с такава задача, при което не се изисква влагане на особени усилия в процеса на почистването.

Електрическата градинска духалка издухва леките листа, треви и клонки със струя въздух с голяма скорост. По този начин премахвате отпадъците в ъгъла на градината, до старото овощно дърво или до близката стена на къщичката за инструменти. След това събирате отпадъка с гребло или вила в чувал и го изхвърляте на определеното място за растителни отпадъци.

Когато тръгваш да купуваш листосъбирач, имай в предвид тези 8 важни критерия, за да направиш правилен избор:

"

1.Мощност на мотора - мощността е много важен атестат за един листосъбирач. Затова избирайте модел с по-голяма мощност 2600 - 3000 W.

2.Скорост на въздушния поток - трябва да е със скорост над 270 км./ч.

3.Дебит на въздуха

4.Тегло - При листосъбирача теглото на събирания растителен отпадък непрекъснато се увеличава и за да не ви се изморява ръката е добре тежестта да е пренесена върху рамото ви.По тежките модели имат ремък за носене през рамо, особено важно при листосъбирачите.

5.Обем на чувала за събиране - повечето листосъбирачи са с 35-45 л. за събиране.

6.Ниво на шума - Съвременните електрически духалки за подаване на сгъстен въздух се произвеждат с понижено равнище на шума.

7.Дължина на кабела - Мнозинството модели са оборудвани с ограничители на кабела, които не позволяват случайно прекъсване на свързването към електрическата мрежа.

8.Материал на корпуса - За изработка на корпуса на инструментите за подаване на сгъстен въздух се използват висококачествени пластмаси, а колелото на турбината се изработва от пластмаса с много висока якост.

Модели на електрически листосъбирачи, може да видиш, тук:https://instrumentistart.com/dom-i-gradina/listos-birachi-i-v-zduhoduvki/elektricheski-listos-birachi.html

Модели на акумулаторни листосъбирачи, може да видиш, тук: https://instrumentistart.com/dom-i-gradina/listos-birachi-i-v-zduhoduvki/akumulatorni-listos-birachi.html

Модели на моторни листосъбирачи, може да видиш, тук: https://instrumentistart.com/dom-i-gradina/listos-birachi-i-v-zduhoduvki/motorni-listos-birachi.html