Преди нанасянето на латекса върху гипсова шпакловка стените трябва да са идеално гладки. В противен случай по стените ще останат грапавини и резки, както и петна, видими под определен ъгъл, след нанасянето на боята. Колкото и добре да е нанесена шпакловката, за идеално гладка повърхност е нужно стените и таваните да се шлайфат (шкурят).

Ако наемете майстор да свърши работата, той най-вероятно ще ползва машина за шлайфане на стени и тавани популярна като “жираф”.

Така нареченият „жираф представлява специален вид шлайфмашина, която се използва предимно за шлайфане на гипскартон и шпакловка за сухо строителство. Неговата най-основна специфика е дългата, телескопична дръжка, която го прави изключително удобен за обработка на стени и тавани и места, които доста трудно бихме достигнали с друг вид шлайфмашина. Използването на жираф за шлайфане е уместно, когато сме изправени пред дейности като отстраняване на остатъци от тапети или лепило, слоеве боя, свободна мазилка и всякакви други излишни несъвършенства по стените и таваните. Жираф за шлайфане могат еднакво успешно да използват както любителите, които са решили сами да направят освежителния ремонт на дома си, така и професионалисти, които развиват бизнес дейност в сферата на строителството и ремонтите. Единствената разлика между двете горепосочени категории е във вида жираф за шлайфане, който е редно да изберат и закупят за целите си.

Дали би ви хрумнало да ползвате „жираф” ако си правите ремонта сами? По скоро не. Хората обикновено шлайфат на ръка, като увиват шкурка около дървено трупче или друг удобен за хващане предмет. Много хора не са чували за тези машини и не знаят колко време и усилия ще си спестят, а и че вече са на достъпна цена.

Ако сте любител, не е необходимо да се оборудвате с високопрофесионална техника, както и обратното – ако за вас ремонтните дейности не са хоби, а прехрана – не можете да си позволите да се спрете на любителски уреди, защото работата ви може да пострада от тази „икономия“. Когато решите да закупувате жираф за шлайфане, важно е да направите своето предварително проучване и да се осведомите относно някои основни технически параметри, които да имате предвид и да съобразите с целите си. Такива например са големината и тежестта на машината, нейната мощност, напрежение и капацитет на батерията, максималния брой обороти на празен ход, диаметъра на диска за шлайфане, различните видове приставки, максималната дължина на разгънатата телескопична дръжка и др..

В крайна сметка ползването на машина за шлафйне на стени и тавани сякаш е оправдано, не само за професионално ползване, но и за ремонта в къщи:

Ето 3 причини, защо да го правите:

    • - Ще свършите работата 10 - 20 пъти по-бързо

    • - Ще постигнете по-гладка стена в сравнение с ръчното шкурене

    • - От няколко години има добри машини за шлайфане на стени и тавани на достъпни цени - например RAIDER - RDP-DS01 за 255 лева.

 • Има и други марки жирафи, с които можете бързо и лесно да свършите вашата работа.Преди няколко години сте имали нужда от стълба, за да се справите с шлайфането на тавана, сега може да използвате класическия жираф на FLEX. Работи се много по бързо и чисто с него, благодарение на прахоотвеждането. Необикновенните качества на световния лидер, жирафа на FLEX, са го направили широко известен. Без значение дали става въпрос за шлайфане на гипсокартон, изолационни панели или подготовка за боя - Жирафа FLEX се е превърнал в неразделна част от екипировката на професионалистите.

 • Виж, модели на жираф " FLEX "!

Ето и най-продавания модел жираф на " FLEX " - GE 5 + SH Kit / 500 W , Ø 225 mm /, Цена: 1680 лв.

                             

ПОРЪЧАЙ, ТУК !!!

Споделете в коментар по-долу дали бихте използвали така нареченият „жираф за шлайфане“ и коя марка бихте предпочели?

Може да разгледате всички модели жирафи, които предлагаме, тук: https://instrumentistart.com/stroitelstvo-i-remont/polirmashini-i-shlajf-mashini/shlajfane-na-steni-i-tavani.html